Vad är el cigg egentligen?

El cigg är en elektronisk cigarett som består av en förångare, ett batteri och en patronkammare. Den tänds inte med eld som en vanlig cigarett utan man trycker på en knapp vid inandning för att aktivera vattenångan. Den innehåller inte alls lika höga halter av giftiga kemikalier som en vanlig cigarett. Man kan välja en el cigg med eller utan nikotin och det finns även möjlighet att välja nikotin i olika styrkor. Att välja el cigg är ett hälsosammare alternativ till vanlig rökning då man undviker de farliga kemikalierna som finns i vanliga cigaretter. 

Det kan underlätta även om man bara vill trappa ned på sin rökning eller sluta helt. Det kan vara lättare att trappa ned på sin rökning om man har tillgång till att själv välja nikotinstyrka. Kom dock ihåg att väljer du el cigg med nikotin kommer du inte ifrån nikotinets effekter på hälsan. Nikotin har varit omtalat och det är inte bevisat farligt för hälsan men klassas inte heller som något hälsosamt.

Var du hittar el ciggen​

El cigg kan du hitta i vissa el cigg butiker i de större städerna i Sverige, annars går det kanske enklast att beställa på nätet. Det finns flera olika sidor på internet som säljer el cigg och dess tillbehör. Är du ny inom området så kan du alltid börja med ett startkit så får du med alla tillbehör på en och samma gång. Därefter kan man välja smak efter tycke med de olika el juicerna som finns. Där finns allt ifrån vanlig tobakssmak till äpple, kanel, öl etc.

Du kanske ser el cigg 2018 mer än tidigare. Skadan från vanliga cigaretter är välkända och många vill sluta, trappa ned eller hitta ett bättre alternativ. Aromämnerna som är i el juicen för smak är godkända av livsmedelsverket. Men man ska ändå veta att el cigaretter inte rekomenderas till icke-rökare, gravida eller personer under 18 år. Så röker du inte är det inte rekomenderat att börja med el cigg men kan vara ett bra alternativ till vanliga rökare.